Print Friendly, PDF & Email

Melkproducten zijn niet goed voor jou. En ook niet voor je kinderen.
Ik weet het, je hebt het heel je leven anders gehoord en waarschijnlijk nog altijd. Er zijn nog steeds mensen die beweren dat je 2 à 3 glazen melk per dag moet drinken om gezond te zijn. Dat zijn vaak mensen die jij beschouwd als autoriteiten ter zake, zoals artsen bijvoorbeeld. Niet allemaal, maar wel nog velen. Diëtisten, niet allemaal, maar wel nog velen. En de overheid.

En hoewel ik ervan overtuigd ben dat de meeste van die mensen dat met de beste intenties doen, toch geven ze de verkeerde adviezen.
Ik vertel je zo meteen waarom.

Ik ga je zes goede redenen geven waarom melkproducten niet goed zijn voor jou.

Aan het einde van mijn betoog, ga ik je mijn advies meegeven. Daar doe je uiteraard mee wat je wil. Doe er je voordeel mee!

Ik heb meer dan dertien jaar professionele ervaring in het begeleiden van mensen naar een gezondere levensstijl. Wat me daarbij steeds weer opvalt, is dat mensen niet, onvoldoende of verkeerd zijn geïnformeerd. Ik zie het als mijn opdracht, als professional, om daar verandering in te brengen.
Mijn missie is om 100.000 Vlamingen te helpen aan een gezondere manier van leven. Ik vind het daarbij belangrijk dat mensen kunnen terugvallen op de juiste informatie. Mensen zijn, wat betreft voeding, de weg wat kwijt. Ze zijn in de war. En eerlijk gezegd, het is niet eenvoudig om uit al die voedingsadviezen de correcte informatie te halen. En dan nog, wat voor de ene werkt, werkt niet altijd voor de andere. Er zijn echter een aantal basisregels, waaronder deze die ik je hier ga meegeven, die voor iedereen van toepassing zijn.

In de eerste plaats spreek ik als ervaringsdeskundige. Ik ben een autodidact en ik heb persoonlijk een aanzienlijk parcours afgelegd waarin ik mijzelf heb geholpen aan een betere gezondheid. Dat parcours was nodig om te komen tot hoe ik me nu voel, hoe ik er nu uitzie en de vitaliteit waarover ik nu mag beschikken. Het is vanuit die ervaring, gecombineerd met de uitgebreide kennis die ik gaandeweg heb opgedaan en alle inzichten die ik nog elke dag verwerf, dat ik mensen kan helpen in het bereiken van een betere levenskwaliteit.

Alles wat ik vertel pas ik zelf toe. I practice what I preach!

Echter niets van wat ik vertel heb ik zelf uitgevonden. Mijn informatie is gebaseerd op wat ik leer van betrouwbare bronnen, échte autoriteiten, experten in hun domein. Zij delen de kennis en inzichten die zij verkregen na wetenschappelijk onderbouwd onderzoek en in hun artsenpraktijk. Zo volg ik Dr. Walter Willett, die verbonden is aan de universiteit van Harvard en een echte wereldautoriteit is op vlak van moderne voeding. Dr. Mark Hyman uit Cleveland, die zich als klassiek arts, doorheen zijn eigen helingsproces, volledig heeft omgeschoold tot arts in de functionele geneeskunde.

In de functionele geneeskunde gaat men niet de symptomen behandelen of onderdrukken, maar gaat met op zoek naar de oorzaak van de gezondheidsproblemen.
En weet je wat opmerkelijk is? De meeste gezondheidsproblemen kunnen opgelost worden met voeding! Wij zijn er ons niet van bewust welke invloed wij zelf hebben op onze gezondheid middels onze voeding. Mensen hebben er geen idee van welk een impact voeding heeft op hun gezondheid.

Iemand die dat absoluut wel weet, is Dr. Kris Verburgh, een autoriteit van bij ons. Die ken je vast van de knappe boeken die hij heeft geschreven. Zo was zijn eerste boek De Voedselzandloper (2012), een bestseller. De kans is dus groot dat jij dat boek ook op je rek hebt staan. Misschien is dit een uitgelezen gelegenheid om het nog eens van het schap te halen en het te lezen. Je zal merken dat veel van wat ik hier vertel ook in zijn boek terug te vinden is.

 

Wat zijn nu die 6 redenen om melkproducten uit je voeding te bannen of tenminste de consumptie ervan flink terug te schroeven?

Ik begin met de grootste mythe die er heerst over melk:

 1. Van melk krijg je sterke botten

Dat is toch het idee waarmee we met z’n allen zijn grootgebracht?
Laat nu net het tegenovergestelde waar zijn.

Wie dagelijks melk drinkt zou kunnen rekenen op een stel sterke botten en zo de kans op fracturen drastisch verminderen, zo werd ons altijd verteld. Niets is minder waar, zo is inmiddels onmiskenbaar gebleken.

Iemand die regelmatig melk drinkt, verhoogt de kans op breuken met maar liefst 50%. Kris Verburgh schrijft in De Voedselzandloper: dames die 2 tot 3 glazen melk per dag drinken, verhogen hun kans op een heupfractuur met 45%!

Een misvatting die daarbij aansluit is:

 

2. Melk is je belangrijkste bron van calcium

Van melk wordt ook gezegd dat het je n°1-bron van calcium is en dat het je daardoor zou beschermen tegen osteoporose, omdat het de densiteit, de dichtheid van je botten verbetert.
Dat is niet waar, zo blijkt.

Om te beginnen is het niet zozeer calcium dat zorgt voor sterkere botten, daar speelt de vitamine D een veel belangrijker rol in.  Calcium is natuurlijk wel een mineraal dat we nodig hebben. Mensen vragen me dan ook steeds: als je geen melkproducten verbruikt, waar haal je dan je calcium uit?

En het antwoord is: uit groenten! Boerenkool bijvoorbeeld bevat twee keer zoveel calcium dan melk. Dus eet veel groeten, eet geregeld kolen bijvoorbeeld, dan krijg je vanzelf genoeg calcium naar binnen. Op die manier zal je calcium bovendien beter worden opgenomen, want ook dat is vaak een uitdaging.

Dan komen we bij nog zo’n mythe:

 

3. Van melkproducten (lees yoghurt, nietwaar, dames?) word je slank.

Dat is niet zo!  Melk zit om te beginnen vol verzadigde vetten. Ja maar, ik eet altijd magere yoghurt!  Tja, dat is dan weer een suikerbom. En ik heb het niet alleen over de magere yoghurt met fruit, want die bevat nóg meer suikers, maar in alle (ook magere) melkproducten zit lactose en dat is melksuiker. Een van mijn voedingscoaches noemt magere melk vloeibare suiker.

Koeien, ook de biokoeien, worden vaak gemolken wanneer ze zwanger zijn. Dan hebben die een pak hormonen in zich die wij niet in ons lichaam willen. Zo heeft een koe 60 verschillende anabole hormonen als ze zwanger is. Anabole hormonen stimuleren groei. Dat is wat maakt dat een kalf in minder dan 1 jaar tijd uitgroeit tot een volwaardige koe!

Waarom zouden wij die hormonen in ons lijf willen? Om wat de laten groeien? Kankercellen? Onze buik?

Van melkproducten ga je niet slanker worden, wel integendeel.

 

Melk is fantastisch! Voor kalfjes, niet voor mensen.
Is melk die geweldig voedingsbron van moeder natuur?
Absoluut! Op voorwaarde dat je een kalf bent.

 

Mijn advies luidt dan ook: stop met het eten van zoveel melkproducten!

 

4. De meeste mensen zijn niet in staat om melk te verteren.

Het verteren van melk is voor de mens bijzonder moeilijk. Er is slechts een kleine groep mensen op aarde die wel melk kan verteren, in beperkte hoeveelheden.  Over hoeveel precies er geen melk kunnen verteren, zijn de wetenschappers het niet eens. De meeste bronnen spreken over 75% tot zelfs 90%. Het is duidelijk: een grote meerderheid van de mensen is niet in staat om melk, en meer bepaald lactose, te verteren en lijdt dus aan lactose-intolerantie.

De minderheid die wel melk kan verteren, wil ook hun melkinname beperkten omwille van de andere gezondheidsrisico’s.

Wie lactose-intolerant is zal bij het eten van melkproducten problemen krijgen: constipatie of net diarree, prikkelbare darmsyndroom: opgeblazen buik, winderigheid, krampen vermoeidheid. Als dat verder evolueert, dan kom je in het stadium van de leaky gut of de lekkende darm. Dat is wanneer er kleine perforaties in je darmwand zitten waardoor allerlei troep in je lijf komt en alleen maar problemen veroorzaakt. Bijvoorbeeld allergieën. Dat betekent dat wanneer je melkproducten gebruikt, terwijl je lactose-intolerant bent, je veel sneller allergieën gaat ontwikkelen maar ook astma, eczeem, acne, psoriasis, sinusitis, enz.

Ikzelf kan een boek schrijven over leven met acne. Je wil niet weten welk trauma dat is geweest in mijn leven. Sinds ik lactose uit mijn dieet heb geschrapt, is mijn huid er opmerkelijk op vooruit gegaan.

In melk zit een voor ons zeer allergene proteïne, namelijk caseïne. Van caseïne is het bekend dat het ontstekingen uitlokt. Het wordt ook in verband gebracht met het ontwikkelen van bepaalde auto-immuunziektes en zelfs met het ontwikkelen van diabetes type 1. Dat is toch verbijsterend! En zo weinig mensen weten dat.

 

5. Melk zit vol verzadigde vetten

Dierlijke verzadigde vetten zijn zeer slecht voor hart en bloedvaten. Deze werken hart- en vaataandoeningen in de hand.  Nog een goede reden dus om melkproducten niet of op zijn minst beperkt in te nemen.

 

6. Melk komt nog met een aantal andere ernstige gezondheidsrisico’s

Zoals het ontwikkelen van bepaalde kankers. Zoals je o.a. terugvindt in De Voedselzandloper lopen mannen die 2 tot 3 glazen melk per dag drinken een veel hogere kans op het ontwikkelen van prostaatkanker.

Je hebt ook twee keer zoveel kans om de ziekte van Parkinson te krijgen.

 

Volgens mij heb je met deze waslijst aan redenen genoeg om te beslissen dat je die melkproducten zo weinig mogelijk in je lijf wil.

En als je dan toch af en toe voor melkproducten kiest, kies dan bio. Dan krijg je tenminste al niet die massa pesticides, steroïden en hormonen die opgeslagen zitten in het dierlijk vet naar binnen.

De aanleiding van deze blog zijn twee gesprekken die ik de afgelopen week met twee verschillende klanten heb gevoerd.

De ene dame vertelde me dat ze ontzettend geniet van haar yoghurtje ’s avonds tussen haar avondmaaltijd en het slapengaan.Deze dame heeft last van sinusitis, chronische constipatie en heeft het moeilijk om haar overtollige kilo’s te verliezen. Aan haar is uiteraard mijn advies: niet doen, die yoghurt!

Voor veel dames echter, is het niet mogen eten van yoghurt een ware straf.

Gelukkig heb ik een goed alternatief ontdekt: kokosyoghurt!

Deze is minstens even lekker als yoghurt van koemelk, bevat goede bacteriën en stimuleert bovendien de vetverbranding.

Haal ‘m dan liefst in de biowinkel. Die is toch een stuk zuiverder en dus beter dan de kokosyoghurt van Albert Heijn bijvoorbeeld.
De andere klant vertelde me dat ze op mijn advies was gestopt met het drinken van melk, maar het nog steeds koopt voor haar zoon. Want die heeft het nodig voor zijn botten, zo vertelde ze. Zoals ik eerder schreef, is dat net niet het geval.

Dat we melk nodig hebben zit zo in onze hoofden verankerd. Daarom ben ik altijd zo blij als ik boeken zie verschijnen als De Voedselzandloper of video’s zie passeren van échte experten. Dan hoop ik altijd dat zoveel mogelijk mensen die boeken lezen, de video’s bekijken en wat ze leren ook gaan toepassen zodat ze zelf hun gezondheid kunnen verbeteren en kunnen ervaren hoe het is om fitter en slanker door het leven te gaan.

Is er een alternatief voor kaas? Deze vraag krijg ik vaak. Veel dames zijn ook verzot op kaas.

Onlangs vertelde een klant dat ze perfect van de desserts kan blijven, maar zich dan graag tegoed doet aan een flink bord kaas. Niet zo’n goed plan, zeg ik dan. Niet dat je niet af en toe mag genieten van een stukje kaas, maar kies dan voor schapenkaas en geitenkaas. Want die zijn voor ons lichaam al een heel stuk gemakkelijker te verteren.

Waarom had ik het daarnet over échte experten?

Wel, dat “Melk is goed voor elk” zo in onze hersenen zit verankerd, komt natuurlijk door de overheid die ons dat jarenlang in ons strot heeft ingeduwd.

Inmiddels is het duidelijk dat er een ernstig gebrek bestaat aan wetenschappelijke evidentie waarop die adviezen zijn gebaseerd. Heel wat van die studies zouden immers zijn gesubsidieerd door de melkindustrie. De experts die meewerkten aan en publiceerden over de studies, werkten vaak voor de melkindustrie.  Dat verklaart natuurlijk een en ander.

Ik heb je nog mijn advies beloofd.

Mijn advies luidt als volgt:

  • Maak een lijst met al je klachten. Denk daarbij ook aan vermoeidheid, hoesten, sinusitis, overgewicht, opgeblazen gevoel, constipatie, winderigheid, huidklachten, gewrichtsklachten, haaruitval, concentratiestoornissen, je mentale welzijn… en geef elke klacht een score van 1 tot 10
  • Stop gedurende 21 dagen met alle melkproducten, ook geitenkaas en schapenkaas. Geef daarna je klachten opnieuw een score.
  • Kies er vervolgens een melkproduct uit, bijvoorbeeld geitenkaas, en eet dit gedurende 4 dagen. Scoor en vergelijk weer je klachten.
  • Merk je geen verschil, dan kan je deze in je dieet houden. Worden je klachten erger? Dan is deze niet goed voor jou. Misschien later wel. Je kan de test na 6 maanden nog een keer doen.
  • Voeg om de 4 dagen een ander melkproduct toe aan je dieet en ontdek de verbanden tussen je de melkproducten en je klachten.

En dan is het aan jou om te beslissen of je die producten al dan niet in je voedingspatroon houdt.

Dat is mijn grootste advies altijd en aan iedereen: ervaar het!
Welk verschil maakt het voor jou? Voel en meet. Alles wat je kan meten kan je verbeteren.

Ik wens je toe dat jij verbanden gaat zien tussen je voeding en hoe je je voelt. Want je voeding is je eerste en je beste medicijn.

Elke arts die start, legt de eed van Hippocrates af. De populairste stelling van Hippocrates is:

Let food be thy medicine and medicine be thy food.
Laat voeding je medicijn zijn en je medicijn je voeding.

Ik wens je ontzettend veel gezondheid en geluk!

 

 

 

Reacties