Print Friendly, PDF & Email

Maak jij je ook zorgen over wat je kind naar binnen krijgt bij het tandenpoetsen?

Harvard University: fluoride in tandpasta kan IQ kind tot 7 punten verlagen

Fluoride is een omstreden goedje dat wordt toegevoegd aan de meeste (reguliere) tandpasta’s. Over of het nu wel of niet goed voor ons is, zijn de meningen nog verdeeld. Veel tandartsen zeggen dat het heel belangrijk is omdat de glazuurlaag op je tanden er hard van wordt.

Een onderzoek van de Universiteit van Harvard concludeert echter dat blootstelling aan fluoride het IQ met zeven punten kan laten dalen. Er zijn ook eerdere onderzoeken die melden dat het leervermogen van ratten wordt aangetast door fluoride. Het lijkt dus een soort neurotoxische werking te hebben. Er zijn ook in vitro studies gedaan met een reageerbuisje, hieruit bleek dat fluoride de hippocampuscellen van het geheugen kan beschadigen. (1,2)

De verpakking waarschuwt

Op een tandpasta-tube met fluoride staat zelfs met kleine letters een waarschuwing voor het gebruik van het product: Gebruik voor kinderen van 6 jaar of jonger niet meer tandpasta dan de grootte van een erwt. Zorg dat ze zo weinig mogelijk tandpasta inslikken. Raadpleeg een (tand)arts als uw kind fluoride in een andere vorm gebruikt. Deze (verplichte) waarschuwing suggereert dat tandpasta met fluoride schadelijk is, met name voor kinderen. Kinderen hebben echter de neiging om tandpasta door te slikken, doordat er voor kinderen een lekker smaakje aan wordt toegevoegd en het zoetig is. Daarbij is hun slikreflex nog niet helemaal ontwikkeld, waardoor ze toch zekere hoeveelheden fluoride binnen krijgen.

Haal fluoride liever uit je voeding.

Kinderen en baby’s die nog nooit hun tanden hebben gepoetst kunnen ook sterke tanden krijgen zonder fluoride, dus hebben we het per se nodig? In principe zit fluoride ook van nature in onze voeding, dus het is verstandiger daar voor te kiezen (3). Het fluoride in tandpasta is een industriële, synthetische vorm en is dus minder gunstig. Net als dat natuurlijke vitamines gezonder zijn dan synthetische vitamines.

natuurlijk witte tanden

Forever Bright, goed voor jou en je hele gezin (zelfs voor je hond!).

Wat is het alternatief?

Er zijn gelukkig alternatieven. De tandpasta die ik zelf al jaren gebruik is de Forever Bright Toothgel.  Sinds ik deze acht jaar geleden via een klant leerde kennen, komt er geen andere tandpasta meer in.  Deze heerlijk frisse tandgel is vrij van fluor, rijk aan de zuiverste Aloë Vera en bijenpropolis. Hij reinigt, verzorgt en versterkt mijn tanden én tandvlees.  Deze tandpasta heeft me van mijn bloedend tandvlees afgeholpen.  Het zorgt dat er minder plak op mijn tanden komt te zitten en maakt mijn tanden natuurlijk gladder en witter.  Ook mijn dochtertje gebruikt ‘m want deze tandgel is ook zeer veilig en bijzonder geschikt voor kinderen.

Niet alleen goed voor je tanden.

Bijzonder aan deze tandpasta is dat je’m zelfs niet hoeft uit te spoelen. Je mag en kan ‘m best inslikken want ook verder in je spijsverteringskanaal doet hij alleen maar goeds.
En een erwtje per poetsbeurt volstaat dus je doet best wel lang met een tube.

Deze tandpasta wordt niet in winkels verkocht.
Ik bied ik ‘m aan in mijn online shop onder het luikje ‘Forever Personal Care”.

Zorg goed voor jezelf en voor elkaar!

signature tanja

Reacties