Wat is verzuring?

Hoewel het voor de meeste mensen nog onbekend terrein is, blijkt de meerderheid van de mensen in onze geïndustrialiseerde landen te lijden aan verzuring of acidose.

Verzuring van ons lichaam ontstaat door een verhoogde zuurtegraad of pH in ons organisme met name van onze organen: nieren, lever, darmen, longen, lymfeweefsels en van onze lichaamssappen: gal, bloed, slijm, maagsap, darmsap en urine.

Door o.a. een verhoogde consumptie van verzurende voeding gaan de buffersystemen overbelast en ontregeld geraken.

 

 

Aanvankelijk dienen deze buffer- of filtersystemen om ons lichaam tegen verzuring te beschermen.
Ze leveren hiervoor vaak enorme inspanningen om de zuurtegraad (pH) – van het bloed constant te houden.
De minste afwijking van de zuurtegraad in het bloed kan gezondheidsproblemen veroorzaken.

 

Verkeerde voeding kan op die manier tot ziekte lijden.

Door opnieuw het zuur-base evenwicht in de voeding te herstellen zullen de buffersystemen ontlast worden van het zuuroverschot. Ons organisme zal door ontzuring en ontgifting via de voeding opnieuw de juiste zuurtegraad bekomen en herstellen.

 

Lees hier hoe je met je voeding kan bijsturen.

 

Tenslotte is een goed zuur-base evenwicht de basis voor een goede stofwisseling en spijsvertering.

Een goed zuur-base evenwicht is de basis voor een goede gezondheid, een goede weerstand en preventie tegen het ontwikkelen van bepaalde ziekten.

 

Hoe weet ik nu of ik verzuurd ben?

In het begin van de verzuring kunnen zich naargelang de constitutie van de persoon klachten voordoen zoals:

slaapstoornissen, lusteloosheid, obstipatie, zure maag-oprispingen, beslagen tong, cariës, infectiegevoeligheid, haaruitval, huidproblemen, spierkrampen, depressie, libidoverlies, allergieën, mineralentekort, verkeerde ademhaling – hyperventilatie, gevoelige gewrichten ..enz.

In een verder gevorderd stadium van verzuring kunnen deze klachten verergeren in diabetes, jicht, gewrichtsontsteking, hartinfarct, reuma, beroerte, maagzweer, extreme vermoeidheid, verlies van levenslust, depressie, algemene weerstandsverlies, Parkinson, Alzheimer enz.

Een verzuurd lichaam veroorzaakt een tekort aan allerlei mineralen. Wanneer het bloed te zuur is zal calcium aan de botten onttrokken worden om het bloed te alkaliseren, te ontzuren.

Zure afvalstoffen zijn een gemakkelijke voedingsbron voor schimmels, stofwisselingsslakken en diverse kwaadaardige bacteriën in ons lichaam. Met name via de darmen verstoren zuren een gezonde darmflora en komen zo terecht in het bindweefsel, vetweefsel en veroorzaakt wederom immuniteitsstoornissen.

Onze darmen, nieren en huid dienen deze zuren, afvalstoffen tijdig uit te scheiden.

Het is dan ook belangrijk om voor een goede darmflora te zorgen om de zuur-base balans te ondersteunen.

 

Dankzij aangepaste voeding en natuurlijke ondersteuning van oa. voedingssupplementen kunnen we een aanzienlijke verbetering en van deze kwalen bekomen. Het zuuroverschot zal verdwijnen en het zuur-base evenwicht zal zich herstellen.

Wat kan je doen om je lichaam te ontzuren?

Om te beginnen is het belangrijk om je voeding aan te passen.
Pas hierbij de 80-20-regel toe.  Kies voor 80% basische voeding en 20% verzurende voeding.

Een handige regel hierbij is om bij elke maaltijd een flink handvol groene bladgroenten en kruiden te voegen.
Voeg ook wat citroensap toe aan je water.  Ook al is citroen zuur, het zal je lichaam helpen ontzuren!

Daarnaast bestaan er een aantal prachtige producten die je lichaam kunnen ondersteunen en helpen om zich te ontdoen van overtollige zuren.
De beste ervaring heb ik met de producten van AlkaVitae.  Het zijn producten die ik zelf dagelijks gebruik.

Alka®

Mijn advies als je pas start:

Begin met de Alka Thee.  Maak met 1 zakje 1 liter thee en drink deze warm of koud gedurende de dag.
De thee is superlekker puur (heb nog niemand gehad die ‘m niet lust) maar ook met een schijfje citroen en of gember erin, wat verse muntblaadjes, misschien wat bessen maak je er een heerlijke drank van.

Heb je een bad?  Dan wil je vast ook Alka Bad proberen.  Begin met de sticks en neem regelmatig een bad volgens de instructies.  Doe dit voor je gaat slapen, met een kopje thee erbij en je zal slapen als een roosje!
Bevalt het je?  Dan kan je volgende keer de grote pot aanschaffen.  Werkt ook prima als ontzurend voetenbad.  Je voelt de troep zo uit je voetzolen wegtrekken!

Ikzelf zweer ook bij mijn dagelijkse portie Alka Greens. Die neem ik elke ochtend ipv een kop koffie in mijn Aloë Vera.  Ze zorgen naast mijn gezonde voeding voor de nodige aanvullingen van tekorten en herstellen balansen waar nodig.
En dat verschil merk je echt: meer energie, minder honger, minder zin in zoet, minder pijnlijke gewrichten, stramme spieren…
Ze zitten handig verpakt in dagporties.  Het is het enige groen poeder dat ik ken dat echt lekker smaakt!

Zeker voor dames in de overgang is dit een waanzinnig waardevolle aanvulling!

Klik op het logo hieronder voor meer info over en toelichting bij deze producten.

AlkaVitae website